13.12.2018.godine – Uspostava sistema podrške mladima nakon izdržane krivične sankcije i povratka u zajednicu

Aktivnosti su podržane kroz projekat “Podrška mladima u sukobu sa zakonom” a koji finansira “ARYSE (At-Risk Youth Social Empowerment)” zajednički projekat zemalja Zapadnog Balkana podržan od Europske komisije.

Voditelj projektnih aktivnosti je Danijel Vasilj, a na sastanku su prisustvovali: osoblja fakulteta prof.dr.sc. Melihe Bijedić, doc.dr.sc. Lejle Kuralić-Čišić, prof.dr.sc. Ranka Kovačevića, doc.dr.sc. Edina Muftića i mr.sc. Adele Jahić, prisustvovali tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, Lejla Gazibegović Begović, direktorica Centra za socijalni rad Tuzla, Lejla Jogunčić Sadiković, direktor Odgojnog centra Tuzlanskog kantona mr. sc. Denis Husić, te predsjednica Centra za pružanje usluga u zajednici PUŽ Melisa Grahić, dipl. soc.radnica.

Dogovoreni su specifični koraci o saradnji između ustanova u narednom periodu, istaknuta je potreba uključivanja zajednice i nevladinog sektora u rad ustanova koje se bave procesuiranjem i zbrinjavanjem maloljetnika, kao i o aktivnostima na razvoju mreže podrške mladima nakon izdržane krivične sankcije i povratka u zajednicu.

Ovo su značajne aktivnosti jačanja sistema zaštite i produžene podrške mladima koji su boravili u institucijama pravosuđa i socijalne zaštite.

Vijest preuzeta sa tuzlarije.net

.